Vehiculul spațial Progress 59 va cădea pe Terra, dacă Roscosmos nu va prelua controlul

Vehiculul spațial Progress 59 va cădea pe Terra, dacă Roscosmos nu va prelua controlul
Publicat: 29/04/2015, 15:52

„A început să coboare. Nu are unde să se ducă în altă parte. Este foarte clar că au loc reacții absolut incontrolabile”, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial, sub rezerva anonimatului. Sursa a oferit aceste detalii înaintea unei declarații de presă pe care Roscosmos, agenția spațial rusă, este așteptată să o facă în cursul zilei de miercuri.

Roscosmos încearcă să preia controlul asupra vehiculului, dar, dacă acest lucru nu va fi posibil, Progress 59 va reintra în atmosferă, iar cea mai mare parte va fi distrusă din cauza frecării cu aerul.

Vehiculele spațiale similare lui Progress 59 sunt prăbușite controlat, de obicei, după livrarea încărcăturii pe Stația Spațială Internațională (ISS). Materialele care supraviețuiesc reintrării în atmosferă ajung, de obicei, fie în Oceanul Pacific, fie într-o regiune nelocuită.

Rusia a anunțat, miercuri, că încercările anterioare de preluare a controlului asupra vehiculului au eșuat.

Vehiculul spațial robotizat Progress 59 pare să fi suferit o defecțiune majoră la puțin timp după lansarea pe orbită, care a avut loc marți, într-o misiune de alimentare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit space.com.

Imaginile transmise de la bordul capsulei Progress 59 arată că vehiculul se rotește amețitor, Pământul și Soarele apărând și ieșind din cadru. Controlorii de zbor ruși au abandonat planurile de a încerca conectarea vehiculului la ISS, operațiune care era programată pentru joi, potrivit purtătorului de cuvânt al NASA Rob Navias. Conectarea, programată inițial pentru marți și amânată apoi pentru joi, este în prezent „amânată pe termen nedeterminat”, potrivit declarației lui Navias.

Problemele au apărut la puțin timp după ce Progress 59 a fost lansată în spațiu cu ajutorul unei rachete rusești Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Decolarea a avut loc marți, la ora 7.09 GMT (10.09 ora României), vehiculul fără echipaj uman la bord transportând peste trei tone de alimente, combustibil și alte materiale necesare aprovizionării și funcționării ISS.

„Aproape imediat după separarea vehicului spațial de rachetă, o serie de probleme de telemetrie au fost detectate în ceea ce privește Progress 59”, a precizat Rob Navias, într-o transmisiune televizată de la Centrul de control al misiunilor NASA de la Centrul Spațial Johnson din Houston. „Nu s-a primit nicio confirmare a deschiderii antenei de navigație și nicio confirmare a presurizării sistemului de propulsie al vehiculului spațial”, a mai spus Navias.

Controlorii de zbor ruși au încercat recâștigarea controlului asupra vehiculului Progress 59, în timp ce acesta a efectuat patru orbite terestre, dar fără succes. În cursul zilei de miercuri, Progress 59 va trece din nou pe deasupra stațiilor de control de la sol rusești, iar controlorii de zbor vor încerca să recâștige controlul asupra vehiculului.

„Echipajul de la bordul ISS a continuat în mod obișnuit operațiunile de întreținere și activitățile biomedicale experimentale”, a precizat purtătorul de cuvânt al NASA. Echipajul Expediției 43, de la bordul ISS, include trei cosmonauți ruși, doi astronauți americani și o italiancă din partea Agenției Spațiale Europene (ESA).

Vehiculele spațiale rusești Progress sunt capsule robotizate de unică folosință, văzute drept „caii de povară” dintre vehiculele folosite pentru alimentarea ISS. Aceste vehicule au fost folosite în mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital încă din anul 2000, când primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, și au o istorie de succes. În august 2011, o defecțiune din timpul lansării a dus la prăbușirea vehiculului Progress 44.

Vehiculele Progress sunt echipate cu un sistem automat de navigare, Kurs, care le permite conectarea automată la ISS. Un sistem secundar, de rezervă, numit Telerobotically Operated Rendezvous Unit, le permite cosmonauților de la bordul ISS să preia controlul manual de la distanță, în cazul în care apar probleme cu sistemul Kurs.

Vehiculele spațiale Progress au un aspect similar, fiind alcătuite din trei module, cu cel al capsulelor spațiale Soyuz, utilizate pentru transportul spre și dinspre ISS al echipajelor umane. În locul unei capsule pentru transportul echipajului uman, vehiculele Progress includ un modul umplut cu combustibil care este utilizat de ISS pentru menținerea pe orbita corectă.

Aceste vehicule rusești sunt parte a unei flote spațiale robotizate care livrează în mod regulat materiale către ISS. Vehicule automatizate din Japonia și Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Stației Spațiale, dar și vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX și Orbital Sciences Corp., care efectuează misiuni pentru NASA.

Cea mai recentă misiune de alimentare a ISS a fost efectuată de capsula fără echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansată pe 14 aprilie și s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce se întâmplă cu Narcisa la două luni de la decesul lui Mădălin Păduran: ,,Aş...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Interdicția care se aplică în toată România. E interzis să le faci asta vecinilor
O celebră emisiune revine la Antena 1. Surprize mari pentru telespectatori
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Primele imagini și rezultate științifice de la misiunea europeană Euclid
×